FORLAGSNYHED: 'Min far & Kvinden' af Annie Ernaux

Annie Ernaux er en af Frankrigs allerstørste samtidsforfattere og et af de navne, der cirkulerer i litterære kredse som en værdig Nobelpris-kandidat. Min far (La place) og Kvinden (Une femme) er to af hovedværkerne i hendes forfatterskab, og de er blevet moderne klassikere i Frankrig. I denne udgivelse kan de to romaner læses samlet.

Min far og Kvinden tegner to stærke portrætter af hhv. en far og en mor. To mennesker, der voksede op under yderst fattige kår og gennem hårdt arbejde lykkedes med at skabe sig et bedre liv omkring deres købmandsforretning i den lille by Yvetot i Normandiet.

Samtidig rummer begge bøger et opgør med forholdet til forældrene og den afstand, der opstod mellem dem, da Ernaux fortsatte den sociale opstigen og blev uddannet til gymnasielærer. Den sociale ’malaise’ – den utilpashed, man oplever, når man bevæger sig fra ét socialt lag til et andet og hverken føler sig hjemme i det nye eller gamle sociale miljø – er et vigtigt tema i fransk litteratur, og Annie Ernaux’ sociologiske, autobiografiske tilgang til det har både været banebrydende og en enorm inspirationskilde for Frankrigs unge generation af forfattere, bl.a. Édouard Louis (Voldens historie, Etcetera 2017), som også er kendt af de danske læsere.

Min far & Kvinden udkommer 8. september.